Tulin tänään tehneeksi lisää sämpylöitä ruokavaraston jatkeeksi, ja nämä onnistuivat tällä kertaa mainiosti, vaikka itse sanonkin! :-) Laitoin reseptin puitteissa vehnäjauhojen tilalle moniviljajauhoja 3 dl ja hieman reilummin rypsiöljyä, ehkä muutokset tosiaan auttoivat? Yleensä näitä reseptejä tulee muunneltua aina jonkin verran, hieman sen mukaan mitä mieleen tulee. Itse pidän sekaleivästä, ja muistelen kaiholla erästä vuokaleipää, jota äitini toi joskus lähileipomosta kotiin. Siihen pyritään. ;-)



Reseptin nappasin jauhopussin kyljestä, ja tein ihan tavallisen muotoisia sämpylöitä vaikka ohje puhuukin sämpyläsolmuista...

Ohje:

Sämpylä(solmut), yht. n. 20 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia (itse käytin hunajaa)
4 dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja grahamjauhot. Anna turvota n. 5 min. Alusta taikina vehnäjauhoilla, lisää alustuksen loppupuolella rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.
Leivo kohonneesta taikinasta sämpylöitä. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä. Paista 225- asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä.